Tuesday, September 25, 2012

Dag 2: Första tävlingsdagen

Klockan ringde återigen klockan 6, och idag var det dags för den första av två viktiga tävlingsomgångar.  Igår kväll kom jag och Magnus i säng först klockan 1.30, så det blev inte så mycket sömn denna natt. Översättningen av problemen som skulle komma på tävlingsdagen tog lite längre tid än den borde ha gjort, på grund av onödigt mycket tekniskt strul.

Efter att lagledarna på måndagskvällen fick problemen presenterade för sig så hindrades ledarna från att träffa de tävlande, för att inte kunna sprida tips om problemen eller andra hemligheter. Vi fick alltså inte träffa dem förrän tävlingens slut.

Strax efter klockan 9, något försenat, drog den första omgången av tävlingen igång. Lagledarna fick då bege sig till en föreläsningssal ovanför tävlingshallen där vi kunde följa resultaten live via ett webbinterface.
De tävlande går in i tävlingshallen.
De två första timmarna såg man inte mycket händelser från den svenska delegationen. Faktum är att inga inskickningar alls ägde rum under denna tid. I efterhand visade det sig att de tävlande under denna tid funderade på problem två, rings. Problemen kan studeras här: http://www.ioi2012.org/competition/tasks/

Strax därefter började det trilla in lite inskickningar från Sverige. Simon samlade poäng på första problemet, och de andra valde att ta delpoäng på samtliga uppgifter. Under början av tävlingen såg det ganska dåligt ut för den svenska delegationen, men allt eftersom tiden gick såg det bättre och bättre ut. Fram emot slutet fick Simon även in en fullständigt korrekt lösning på det tredje problemet, vilket placerade honom på en stark preliminär silverplats.

Alla svenskar har nu mycket goda chanser att ta medalj, och vi är spända på hur det ska gå på torsdag, då den andra och sista tävlingsomgången äger rum. Resultat från tävlingen kan ses på http://carp.di.unipi.it/.

I lobbyn till konferensanläggningen visades resultat på en skärm.

Tävlingen är slut, och de tävlande får veta hur bra de presterat.

Svenskarna kollar igenom koden efter tävlingen.

Simon och Magnus diskuterar lösningar.
Nedan följer lite bilder på hotellets omgivning. Inte mycket mer spännande i tävlingsväg hände denna kväll, vi tog det mest lugnt och försökte vila ut så mycket som vi kunde, nu när vi hade chansen.

Gångvägen till hotellets restaurang.

Pingisbord och annat under tak.

En tunnel.

En av lagledarna från Schweiz.

Trevlig bild på Gardasjön, som ligger precis intill hotellet.
Imorgon är det sagt att det ska regna hela dagen, och vi ska spendera tiden på ett nöjesfält. Det ska bli kul att se hur det artar sig, man får nog ta på sig en regnponcho. Det löser sig. Dags att sova!


2 comments:

  1. ...onödigt mycket tekniskt strul - är google translate hårdkodat till att bara gå mot italienska på era breddgrader?

    Kul att poängen trillar in. Plocka medaljer på torsdag. Får ni problem med övervikt på hemresan, så kasta tandborsten!

    /pappa Lars

    ReplyDelete
  2. Vi övervägde faktiskt att bara köra problemen genom Google Translate. De tekniska problemen tillät oss dock inte ens att komma in på det lokala nätverket (där problemtexterna fanns tillgängliga).

    ReplyDelete